Prieskum: Väčšina Európanov sa bojí chudoby v starobe

Z jedného nemeckého prieskumu, ktorý bol zverejnený vo štvrtok vyplýva, že až 78 % z celkových 11 268 respondentov z Európy sa obáva, či im štát bude môcť v starobe vyplatiť dôchodok. Obzvlášť veľké obavy vidieť v krajinách južnej Európy, ktoré sú silne zasiahnuté dlhovou krízou.

V Portugalsku a Taliansku sa podľa štúdie 9 z 10 opýtaných obáva chudoby v starobe. Podobná je situácia aj v Grécku a vo Francúzsku, kde tento strach pociťujte 80 % opýtaných. Situácia nie je radostná ani v silných ekonomikách – v Nemecku sa chudoby v starobe obáva až 63 % obyvateľov.

Samozrejme, dnes sú verejné financie európskych krajín výrazne podlomené, z čoho plynie strach, či štát bude v budúcnosti vedieť zabezpečiť dôchodky.

Viďme príklad Slovenska: po otvorení druhého piliera a presune množstva sporiteľov do prvého piliera, štát rýchlo získal potrebné množstvo finančných prostriedkov na riešenie terajších problémov. Navyše, vláda predtým ešte znížila odvody do druhé piliera z 9 % na 4 percentá.

Väčšina prostriedkov tak plynie do Sociálnej poisťovne a využíva sa na zaplátanie aktuálnych dier v rozpočte. Otázna  je ale budúcnosť potenciálnych dôchodcov, ktorá nevyzerá ružovo.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre