5 noviniek utorka, ktoré by ste si nemali nechať ujsť!

1. Vyzerá to tak, že hviezdny investor Warren Buffett bude najväčším akcionárom v americkej veľkobanke Goldman Sachs. „Máme v úmysle držať významný akciový podiel v Goldman Sachs“, prehlásil šéf investičného holdingu Berkshire Hathaway.

Bol to práve Buffett, ktorý v čase finančnej krízy banke požičal 5 miliárd dolárov. Tieto prostriedky sú dnes aj s úrokmi splatené, avšak Buffettovi zostalo právo na zvýhodnený nákup akcií. Investor by mal prvé akcie Goldmanu nakúpiť v októbri tohto roka. Aký objem jeho holding obstará, bude záležať od jesennej ceny akcií.

2. Hlavný dodávateľ spoločnosti Apple – taiwanský výrobca elektroniky Foxconn avizoval, že v minulom roku zarobil 94,8 miliardy taiwanských dolárov, čo je približne 2,4 mld. €. Okrem firmy Apple je Foxconn zmluvným výrobcom aj pre spoločnosti Dell, Hewlett Packard či Sony. Taiwanská spoločnosť sa v posledných rokoch dostala pod vlnu kritiky, a to pre nepriaznivé pracovné podmienky v jej čínskych závodoch.

3. Európska komisia v utorok vydala rebríček najinovatívnejších krajín Európskej únie, v ktorom sa Slovensko umiestnilo na nie veľmi potešujúcej 20. priečke. Rebríček, ktorý zohľadňuje 24 ukazovateľov (výdavky na vedu a výskum, počet žiadostí o patenty atď..) vedie Švédsko. Na druhom mieste je Nemecko, tretie je Dánsko.

4. Značné známky oživenia na americkom trhu práce sa v utorok postarali o zelené čísla na Wall Street. Ceny amerických nehnuteľností sa v januári vyšplhali na najvyššiu úroveň za posledných 6 rokov.

Aj napriek tomu, že americké predaje nových domov sklamali a spotrebiteľská dôvera vyhodnocovaná inštitúciou Conference Board sa zhoršila viac než sa očakávalo, si akciové indexy pripísali zisky.

Hlavný akciový index Dow Jones tak vzrástol  o 0,8 % na hodnotu 14 559 bodov, čím sa nachádza len kúsok od svojho nedávneho rekordného maxima 14 563 bodov. Širší akciový benchmark S&P 500 si v utorok pripísal zhodnotenie o 0,78  % na 1563 bodov, čo nie sú ani dva body od jeho historického maxima.

5. Ako v utorok v Paríži oznámilo francúzske ministerstvo práce, vo februári sa počet nezamestnaných navýšil o 18 400, čo je menej než sa pôvodne očakávalo. Ekonómovia predpovedali nárast až o 23 900. Nešťastným faktom je, že ide už o 22. zvýšenie počtu nezamestnaných v rade, za čo môže hlavne slabý hospodársky vývoj krajiny.

Menej potešujúca makroekonomická správa priviala zo Španielska, kde tamojšia centrálna banka prehlásila, že španielska ekonomika sa tento rok ešte hlbšie ponorí do recesie. Krajine predpovedá 1,5 %-ný hospodársky pokles, čo je o 0,1 % viac ako pred rokom.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Komentáre