Cyprus špekulant vol. 2

Pred zhruba pol rokom bola na stole otázka, od koho si ostrovná krajina požičia. Išlo o dilemu  či uprednostní Rusko a vyhne sa tak prísnym sprievodným fiškálnym pravidlám z Bruselu, verzus európska náročnejšia cesta. V tom čase si Cyprus požičal od Ruska hlavne na rekapitalizáciu svojich bánk. Dnes je však situácia opäť podobná.

Čítaj tiež: Cyprus špekulant

Na Cypre je slabo rozvinutý priemysel, tvorí len zhruba 10% HDP. Hlavné zdroje príjmov sú generované službami. Službami cestovného ruchu a bankovými službami. Veľkosť bánk je v obrovskom nepomere k veľkosti ekonomiky a počtu obyvateľov ( cca 900 000). Na ostrove sa kumulovali peňažné prostriedky a operácie s nimi tvorili príjmy pre štát.

Odpis gréckych dlhopisov a množstvo poskytnutých úverov v Grécku dostalo cyperské banky na kolená. Cyprus urgentne potrebuje oživiť svoje banky aby ho nestiahli na dno platobnej neschopnosti.

Cyprus požiadal o finančnú pomoc vo výške viac ako 17 mld. € čo predstavuje takmer 100% HDP. O pomoc žiada na európskom ihrisku, inde si už totiž v súčasnej dobe nevie požičať. Naráža však na rozpačitú reakciu. Nemecko ako kapitán na ihrisku plánuje poslať svoju delegáciu kontrolórov aby preverila podozrenie prania špinavých peňazí na ostrove.

Medzinárodný menový fond je zas skeptický, pokiaľ ide o udržanie verejného dlhu. Cyprus však opäť potvrdzuje svoj špekulantský charakter.

Krajina sa opiera o obrovské náleziská zemného plynu, ktoré majú odhadovanú hodnotu 30 násobku úrovne HDP a o konzervatívnu fiškálnu politiku v minulosti (súčasný dlh sa blíži k 80% HDP) .

Cyprus teda nie je insolventný, potrebuje však zabezpečiť likviditu a naliať kapitál do svojich bánk. Po rozbehnutí predaja plynu budú samotní investori chcieť viazať kapitál v dlhopisoch tejto krajiny. Špekulant rozohral ďalšiu hru…

Zdieľať
Komentáre

Aj naši chcú skúmať Cyprus a hladať neplatičov a teraz majú aj podporu Nemcov. sa mi vidí ze za tých par miliard si dajú celú krajinu rozvrtať. lepsie je volit Rusko – im je jedno ktory zbohatlici tam majú svoje firmy..hlavne ze maju plyn =D