10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Internetový obor Google kupuje amerického výrobcu satelitov Skybox Imaging za pol miliardy dolárov. Je zjavné, že Skybox sa stane súčasťou populárnej divízie “Google Maps”.

2. Krízou zasiahnutý Cyprus premýšľa o návrate na finančné trhy. Tamojšia vláda údajne poverila banky, aby preskúmali potenciálny záujem o aukciu cyperských dlhopisov. “Treba počítať s tým, že Cyprus sa môže v závere mesiaca vrátiť na finančné trhy”, uviedol cyperský prezident Nikos Anastasiades.

3. Nezamestnanosť vo Veľkej Británii opäť klesá. Za obdobie február až apríl tu počet nezamestnaných klesol o 161 tisíc na 2,16 milióna ľudí bez práce. Súčasná úroveň nezamestnanosti 6,6 % je tak najnižšou od začiatku roku 2009.

4. Čínska internetová skupina Alibaba pokračuje v nákupnej horúčke. Krátko pred prvotnou verejnou ponukou akcií (IPO) oznámila prevzatie spoločnosti UCWeb, ktorá prevádzkuje mobilný internetový prehliadač. Doteraz Alibaba v UCWeb držala 66 %-ný podiel. Kúpna cena zverejnená nebola.

5. Svetová banka znížila svoju prognózu rastu globálnej ekonomiky pre tento rok, a to z predošlých 3,2 % na 2,8 %. Ako inštitúcia uvádza vo svojej správe, za zhoršenou prognózou stojí ukrajinská kríza a neobvykle tuhá zima v USA.

6. Ako hlási New York Times, rokovania medzi bankovým gigantom Bank of America a ministerstvom spravodlivosti USA sa nachádzajú v slepej uličke. Diskusia týkajúca sa miliardovej pokuty bola pozastavená po poslednej ponuke BoA, ktorá navrhuje zaplatiť 12 mld. USD. Americké ministerstvo spravodlivosti sa snaží dohodnúť na pokute 17 miliárd dolárov.

7. Portugalsko sa dnes pohodlne dostalo k novému kapitálu – krajina si na dlhopisovom trhu dokázala požičať 975 miliónov eur, čo je viac, ako plánovaných 750 miliónov eur. Priemerný výnos 10-ročného dlhopisu dosiahol 3,28 %. V čase finančných problémov Portugalska sa 10-ročné dlhopisy úročili za 15 %!

8. Nemecká aerolínka Lufthansa priam zdesila investorov, keď výrazne znížila svoje ziskové ciele. V aktuálnom fiškálnom roku by spoločnosť mala dosiahnuť zisk len 1 mld. eur, pričom doterajší cieľ znel 1,3 až 1,5 miliardy eur. Za slabšie zisky môžu vysoké náklady a oslabenie obchodov v Európe a Severnej Amerike. Akcie aerolínky dnes strácajú 14 %.

9. Odevný gigant Inditex, za ktorým stojí španielsky miliardár Amancio Ortega, vykázal najväčší pokles zisku za posledných 5 rokov. Skupina, pod ktorú patria módne značky ako Zara, Massimo Dutti či Bershka, si z uplynulého fiškálneho kvartálu odnáša zisk 406 miliónov eur, čo je pokles o viac ako 7 %. Inditex to zdôvodňuje silným kurzom eura.

10. Wall Street sa dnes červená – ako tvrdia obchodníci, o negatívny sentiment sa postarala znížená prognóza Svetovej banky. Akciový index Dow Jones stráca 0,54 %, širší S&P 500 oslabuje o 0,37 %.

Komentáre