Centrálna banka Švajčiarska zarobila 17 mld. frankov. Za dva týždne!

Švajčiarska národná banka (SNB) tento týždeň oznámila, že v roku 2012 zarobila 6 miliárd frankov, čo je v súlade s očakávaniami.

Priam brilantné sú výsledky centrálnej banky za posledné dva týždne, kedy táto inštitúcia zarobila 17 miliárd frankov!

Oslabenie švajčiarskej meny, ale aj zhodnotenie zlata či akcií v posledných dňoch. Aj to boli faktory, ktoré centrálnej inštitúcii priniesli mohutné zisky.

Aj keď je ťažké odhadnúť, koľko kapitálu má banka v akciách, je známe, že približne 300 mil. eur umiestnila na fínskom akciovom trhu. 50 miliónov eur z toho drží v akciách spoločnosti Nokia. Tie sa od začiatku roka zhodnotili o 16 %.

SNB okrem toho profituje z výrazného posilnenia eura, ktorého kurz voči franku od konca decembra posilnil z 1,2080 na 1,2500. Eurové pozície švajčiarskej národnej banky sa tým zhodnotili o 8 miliárd frankov. Na zhodnotení zlata od začiatku roka banka zarobila 2,3 mld. frankov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Oni su radi ked maju lacny frank ktorý podporuje ich expoert. Ale co mi tu budeme robit so silnym a nekonkurencnym eurom ? Akurat kupovat zahraničnu produkciu ktora nas oberie o pracu x-(

Niekto vie ako zarobiť..škoda že komerčné banky a podielové fondy také šťastie nemajú..im to všetko stále nejak nevychádza :-D