Kórejská mena na 16-mesačnom maxime. Euro stráca!

Je to už siedmy deň v rade, čo sa kórejská mena zhodnocuje. Aktuálne jeden dolár stojí len 1063 wonov, čo je najvyššia úroveň wonu za posledných 16 mesiacov.

Situácia je vážna – kórejský minister financií, Bahk Jae-wan varuje pred prílišným zhodnotením meny, ktoré ohrozuje export krajiny.

Silná mena môže výrazne utlmiť hospodársky rast Južnej Kórei. Odborníci sa preto domnievajú, že centrálna banka tento rok zníži úrokové sadzby, čím má okresať silu kórejskej meny.

Nepríjemne silný kurz sa odzrkadlil aj na kórejskom akciovom trhu, kde pre obavy o exportné zisky klesali najmä akcie automobilových spoločností.

Graf:Vývoj dolára voči kórejskému wonu za posledné 3 roky

Po tom, čo si euro v stredu v reakcií na dosiahnutý rozpočtový kompromis pripísalo výrazne získy, dnes stráca približne 0,70 %. Obchodníci tvrdia, že za to môže aj výrazne nízky objem obchodovania. Mnohí však majú na pamäti, že rozpočtová dráma v USA ešte nekončí. Nové rokovania začnú o 2 mesiace.

Aktuálne sa oči devízového trhu upriamujú na vyhlásenie dnešných makroekonomických dát v USA, o ktorých vás Investičné Noviny budú informovať.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre