Španieli sú v núdzi. Z domu vynášajú zlato!

Krízou postihnutí Španieli, ktorí potrebujú peniaze, prinášajú svoje zlaté retiazky, prstene, náramky či medailóny do záložní. Objem obchodov so zlatom tu deň za dňom narastá. „Dokonca sme narazili aj na zlatý opasok“, uvádza Luis Moreno, vedúci firmy Compro Oro España (Compro Oro – v slov.: Kúpim zlato).

Moreno pred štyrmi rokmi založil spoločnosť, ktorá má dnes 27 pobočiek po celom Španielsku. “Bol to veľmi silný rast”, hovorí Moreno. Na jednej strane môžeme vidieť rapídny nárast ceny zlata a stagnáciu predaja nevyužitého zlata. Na strane druhej je každý štvrtý Španiel bez práce. “Je to ako strom, ktorý sa otriasa”, opisuje situáciu Marion Mueller, viceprezident španielskeho zväzu drahých kovov (Asociación Española de Metales Preciosos).

Ako vieme, v dôsledku realitnej a dlhovej krízy je ekonomická situácia Španielska veľmi zlá! Mnohí jednoducho potrebujú zaplatiť nájomné, a tak prinášajú svoje domáce zlato do záložní.

Na dverách obchodíkov sa týčia nápisy „Kúpim zlato“ a po námestiach behajú desiatky mužov s transparentmi, ktorí ponúkajú výkup tohto drahého kovu.

Španielsko sa v posledných rokoch zaradilo k dôležitým exportérom zlata. Podľa informácií colných štatistík sa španielske vývozy zlata od roku 2009 výrazne rozrástli.

Staré zlato z výkupní Compro Oro vykupuje španielska firma Oro Direct, ktorá ho posiela švajčiarskej rafinérke  Argor Heraeus. Tá naspäť posiela zlaté prúty.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre