Taliansky premiér Mario Monti rezignoval!

Taliansky premiér Mario Monti v piatok večer oznámil svoj odchod z premiérskeho kresla. Svoju rezignáciu dnes poslal listom talianskeho prezidentovi, Giorgovi Napolitanovi.

Prezident bude s kľúčovými politickými vodcami diskutovať už túto sobotu. Následne sa očakáva jeho rozhodnutie o rozpustení parlamentu. Napolitano za dátum nových volieb navrhuje 24. február 2013.

Rozpočet je schválený. Monti odchádza

Monti už pred dvomi týždňami avizoval, že chce presadiť rozpočet pre rok 2013 a následne odstúpiť, nakoľko jeho reformná politika nemá v parlamente podporu. Rozpočet na budúci rok sa dnes v talianskom parlamente podarilo presadiť. 309 poslancov bolo za rozpočet, 55 hlasovalo proti.

Nezávislý ekonóm, ktorý bol pre europartnerov zárukou presadzovania potrebných reforiem, na premiérskom poste končí po 13. mesiacoch!

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že by sa víťazom parlamentných volieb s 30 %-ným podielom hlasov stala Demokratická strana, ktorú vedie bývalý komunista Pier Luigi Bersan.

20 % hlasov by získala protestná skupina komika Beppe Grilloa. Berlusconiho strana PDL by podľa prieskumov dostala 15 – 20 percent.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

a teraz pride Silvio a vsetky reformy zrusi? ach ta politika – kazí dobru ekonomiu!!!