Americká nezamestnanosť klesá na 7,7 %

Ako dnes oznámilo ministerstvo práce vo Washingtone, miera nezamestnanosti v novembri klesla na úroveň 7,7 %, čo je najnižšia úroveň od decembra 2008. Októbrová miera nezamestnanosti predstavovala 7,9 %.

Počet zamestnaných ľudí v novembri vzrástol o 146 000, pričom odhad 91 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg počítal s číslom len +85 000. Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali nárast pracovných miest o 93 000.

“Na trhu práce robíme pokroky”, komentoval výsledok Michael Gapen, senior ekonóm Barclays v New Yorku. Aj napriek tomu, že nie tak rýchlo ako očakávali politici, zamestnanosť rastie, hovorí Gapen.

Počas krízových rokov 2007 až 2009 sa miera nezamestnanosti v USA vyšplhala nad hranicu 10 %.  Americká centrálna banka – FED – už pristúpila k viacerým menovým stimulom, aby bojovala s negatívnym vývojom na trhu práce. Budeme vidieť,  či sa po nových dátach zmení, alebo nezmení jej postoj k menovej politike.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Osobne som zvedavy ako na tento vysledok zareaguju akcie, pretoze ak Bernanke povie ze stimuly zmierni akcie sa mozu “zlaknut” a miesto ocakavaneho rastu mozu zacat padat

plutons – suhlasim s tebou..pri takychto cislach by som bol opatrny avsak si treba zobrat Bernankeho pripomienky za posedne obdboie.. Podla mna bude so stimulmi pokracovat az kym to nebude oscilovat okolo 7 ci 6 percent