Striebro môže budúci rok zdražieť až na 50 dolárov

Analytik Phillip Klapwijk z Thomson Reuters GFMS si myslí, že priemerná cena striebra by sa v nadchádzajúcom roku mohla pohybovať v rozmedzí od 40 do 42 USD/uncu.

Dokonca tvrdí, že by sa hodnota tejto komodity mohla vyštverať až na 50 dolárov za uncu, pod čo sa podľa Klapwijka podpíše silný investičný dopyt.

Už v aktuálnom roku môžeme vidieť nárast dopytu po tomto kove, pričom investori preferujú najmä ETF fondy.

Kým minulý rok bol podiel investičného sektora na dopyte tohto kovu 26 percentný, v tomto roku by mohol vzrásť až na 30 %. Naopak, podiel priemyslu na dopyte by mal poklesnúť zo 43 percenta na 40 %. Vývoj ukazuje, že striebro sa čoraz viac využíva ako investičná príležitosť.

Vhodné do výroby aj trezoru

Mnoho investorov sa do zlata a striebra skrýva zo strachu pred infláciou a slabším dolárom. Môžu za to postoje svetových centrálnych bánk, ktoré avizovali spustenie viacerých menových stimulov.

Podľa amerického inštitútu Silver Institute by mal dopyt po striebornom kove v roku 2014 dosiahnuť nové maximum. Striebro je známe svojimi univerzálnymi vlastnosťami, ktoré sú vyhľadávané v oblasti elektroniky (smartfóny, notebooky, fotoaparáty). Investori napriek tomu varujú, že vývoj ceny komodity môže byť príliš volatilný a z krátkodobého pohľadu môže dôjsť k poklesu cien.

Aktuálne (k 18:35) sa cena striebra nachádza na úrovni 33,67 dolárov/uncu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre