ECB: O znižovaní sadzieb ani slovo

Európska centrálna banka (ECB) na svojom dnešnom zasadnutí nedala najavo žiadne známky toho, že by sa priklonila k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb.

Ako dnes vyhlásil šéf ECB, Mario Draghi, na poslednom zasadnutí sa o možnosti znižovania hlavnej refinančnej sadzby ani nediskutovalo. Hlavná úroková sadzba, za ktorú si banky od ECB požičiavajú, tak zostáva na rekordne nízkej úrovni 0,75 %.

Prezident ECB tiež oponoval kritikom, ktorí tvrdia, že jeho uvoľnená menová politika vedie k zvýšeniu cenovej hladiny. Draghi poznamenal, že súčasná úroveň inflácie, ktorá je výrazne vyššia ako cieľ ECB na úrovni dvoch percent, je odrazom vyšších cien energiízvyšovania daní v niektorých európskych krajinách.

[poll id=”21″]

Už len plniť povinnosti

ECB nedávno potvrdila nákupy dlhopisov krízových krajín, ktoré majú zmierniť vysoké náklady refinancovania ich dlhu. Mario Draghi svoj plán ešte viac zdôraznil: „Sme pripravení, euro je nezvratné“, vyhlásil Draghi.

Ako dodáva, je už len potrebné, aby si krízové krajiny plnili svoje reformné povinnosti. Aj keď bol už dosiahnutý určitý pokrok, zadlžené krajiny musia konsolidovať svoje rozpočty, zabezpečiť štrukturálne reformy či reštrukturalizovať finančný sektor.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre