Najväčším silákom je švédska koruna

Ekonomika rastie, zadlženosť klesá, obchodná bilancia vykazuje prebytok a úročenie je vysoké. Nie, nehovoríme o „gréckom zázraku“, ale Švédsku, ktoré si čím ďalej tým viac buduje status bezpečného prístavu. Niet divu, že tento trend plnou mierou pociťuje tamojšia mena, švédska koruna.

Od júna je oproti košu hlavných svetových devíz najsilnejšou menou rozvinutých ekonomík, ktorá sa za toto obdobie môže pochváliť ziskom + 3 %. To je takmer dvojnásobok od druhej najvýnosnejšej devízy, ktorou je nórska koruna.

3 % si od júna švédska koruna pridala voči hlavným svetovým menám.

Centrálnej banke to nevadí

Odborníci predpovedajú, že si švédske hospodárstvo tento rok pripíše rast +1,2 %. Posilnili aj prognózy menových stratégov, ktorí švédskej mene oproti doláru predpovedajú ešte silnejší nárast. Spravili tak po tom, čo tamojšia centrálna banka avizovala, že nevidí nutnosť zasahovať proti silnej mene.

Švédska koruna sa tak stáva novým „švajčiarskym frankom“, avšak s jednou výnimkou. Centrálna banka vo Švédsku sa v porovnaní so svoju švajčiarskou „kolegyňou“ nesnaží menu oslabiť. Švajčiarska národná banka minulý rok zaviedla minimálny kurz eura na úrovni 1,20 frankov.

Graf: Vývoj amerického dolára voči švédskej korune za posledné 3 mesiace (dolár oslabuje, koruna silnie)

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre