Španielsko opäť sklamalo. Výnosnosť nad 6 %!

Výnosnosť španielskych dlhopisov v stredu opäť vzrástla nad psychologicky významnú úroveň 6 %, keď úrok na 10-ročných dlhopisoch dosiahol 6,042 %. Ešte na začiatku septembra, kedy Európska centrálna banka avizovala, že pristúpi k skupovanou dlhu krízových štátov, výnosnosť klesla na 5,580 %.

Nenaplnený cieľ

Dnešná aukcia tak Španielom vôbec nevyšla. Cez 10-ročné dlhopisy si dnes dokázali požičať “len” 3,2 mld. eur, pričom cieľom bolo získať až 5 miliárd. Aukcia sklamala nielen Španielov, ale aj finančné trhy, nakoľko je úroveň výnosnosti španielskych bondov hlavným barometrom krízy (cena dlhopisov klesá a výnosnosť rastie – Madrid tak za svoj dlh platí väčší úrok).

Euro skĺzlo až na 2-týždenné minimum 1,2845 dolárov, čo je denná strata -0,40 %. Dobrou otázkou je, čo spôsobilo také zneistenie investorov? Hlavným dôvodom je finančná pomoc pre Madrid, ktorá sa naďalej nachádza v „slepej uličke“. Navyše sa v Španielsku z utorka na stredu konali ostré a násilné protesty proti úsporám tamojšej vlády, ktoré situáciu nijak neuľahčujú.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre