Zelený to týždeň pre euro!

Aj keď piatkové obchodovanie pre európsku menu nedopadlo najlepšie, a oproti doláru stratila 0,41 %, celotýždňová vizitka eura je potešujúca. Od pondelka do piatka si euro voči doláru pripísalo +1,46 %, oproti libre +0,70 % a voči japonskému jenu ľahko +0,29 %. Kým v pondelok sa menový pár EUR/USD tackal pri úrovni 1,23 USD, teraz dosahuje hodnotu 1,2512 dolárov.

Aké faktory sa podpísali pod to, že euro malo tento týždeň nad dolárom či librou prevahu? Finančné trhy sú „pobalzamované“ nádejou, že Európska centrálna banka (ECB) začne s nákupom dlhopisov krízou postihnutých krajín. Aj keď prezident ECB, Mario Draghi poznamenal, že tieto krajiny si jednoducho musia plniť svoje reformné a úsporné povinnosti, finančné trhy zákrok ECB očakávajú. Zmiernenie napätia tak prinieslo euru i európskym akciám výrazné zisky.

Graf: Vývoj menového páru EUR/USD tento týždeň

(ariva.de)

Euro v súboji s dolárom neťažilo len zo slov Draghiho, ale aj z vyjadrení americkej centrálnej banky (FEDu). Ako to? Špekulácie a náznaky, že FED by mohol spustiť 3. kolo kvantitatívneho uvoľňovania, značne podkopali americký dolár. Tento týždeň zverejnená zápisnica zo zasadnutia menového výboru (FOMC) informuje, že väčšina členov komisie považuje ďalšie menové stimuly za nevyhnutný krok k podpore americkej ekonomiky. Nádej na ďalšie masívne nákupy vládnych dlhopisov zo strany FEDu tiež podporila správa, ktorú Ben Bernanke – šéf FEDu – predložil pred Snemovňu reprezentantov. Nové kolo stimulov by ubralo na hodnote doláru, ktorý sa v poslednom období stal bezpečným útočiskom.

[poll id=”19″]

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre