FED všetkých zmiatol. Budú nové stimuly?

Zápisnica z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky, ktorej úlohu v USA plní Federálny rezervný systém (FED), dostala finančné trhy do pomykova. Viacero členov výboru pre menovú politiku (FOMC) si myslí, že „ďalšie povolenie mešca“ s peniazmi bude nevyhnutné.

Centrálni bankári sa totiž domnievajú, že ak sa hospodárska situácia najväčšej ekonomiky sveta nezlepší, Spojené štáty sa nevyhnú tretiemu kolu kvantitatívneho uvoľňovania (QE3). Išlo by tak o ďalšie uvoľňovanie menovej politiky prostredníctvom nákupov štátnych dlhopisov.

Prekvapenie

Pre veľkú časť odborníkov je to prekvapenie, nakoľko to boli práve USA, odkiaľ v posledných dňoch prišlo niekoľko pozitívnych ekonomických dát. Popri spotrebiteľskej nálade sa v júli zlepšila aj hodnota predstihového ukazovateľa Conference Board, ktorý zohľadňuje viacero ekonomických premenných: Inflácia, nové objednávky podnikov, stavebné povolenia atď..

Po vyhlásení protokolu americkej centrálnej banky si Wall Street začal mazať doterajšie straty. Širší akciový index S&P nakoniec zakončil v zelenom, keď si pripísal ľahko +0,02 %. Budúce zasadnutie FOMC sa bude konať 12. a 13. septembra.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre