Jim Rogers: Poľnohospodárstvo má väčšie problémy ako sucho

Spojené štáty trápi najväčšie sucho za posledných 56 rokov, ktoré ohrozuje úrodu kukurice či sójových bôbov! Ceny týchto komodít už vzrástli o desiatky percent.

Áno. Sucho je veľký problém, ak na farme neprší, no zároveň je to dobré pre poľnohospodárov v iných častiach sveta. Nemôžeme mať stále perfektné počasie, tvrdí komoditný investor Jim Rogers (na snímke).

Samovraždy a nezáujem

70-ročná investičná legenda upozorňuje, že sucho vôbec nie je najväčším problémom poľnohospodárstva. Primárny sektor ekonomiky čelí ešte vážnejším dlhodobým problémom ako je sucho. Aké problémy má Rogers na mysli?

Najvyššia miera samovrážd vo Veľkej Británii je práve medzi poľnohospodármi.  Aj v Indii sa v posledných rokoch k samovražde uchýlili tisícky poľnohospodárov. Priemerný vek poľnohospodárov v Japonsku je 66 rokov a v USA 58 rokov. Ako ďalší dôvod udáva,  že viac ľudí študuje spoločenské vzťahy ako poľnohospodárstvo. Rogers hovorí, že svet čelí nedostatku všetkého. Zásoby sa nachádzajú na historických minimách a taktiež je nedostatok poľnohospodárov, takže sa problémy ešte prehĺbia!

Kašlite na Wall Street. Sila je v poľnohospodárstve

Jim Rogers sa narodil v roku 1942 v Marylande a v súčasnosti žije v Singapure. Spoločne s investorom Georgom Sorosom založili preslávený fond „Quantum Fund“. Rogers začal podnikať už vo svojich piatich rokoch, keď predával arašidy a zbieral prázdne flaše. Pred pár rokmi vyzval študentov na Oxforde, aby zanechali svoje sny finančníkov na Wall Street a vybrali sa študovať baníctvo a poľnohospodárstvo. Ako povedal, moc sa opäť presúva z finančných centier k výrobcom reálnych statkov!

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre