Nezamestnanosť v Grécku na novom rekorde

Nezamestnanosť v Grécku sa vyšplhala na nový rekord. V apríli dosiahla úroveň 22,5 %, kým ešte v rovnakom období minulého roka bola grécka nezamestnanosť na 16,5 %.

Grécko sa už takmer piaty rok nachádza v recesii a od roku 2010 je krajina závislá na miliardovej pomoci od medzinárodných veriteľov (tzv. Trojka). V rámci nej musela prijať drastické úsporné opatrenia, ku ktorým tiež patrí krátenie miezd a dôchodkov .Tieto škrty aktuálnu situáciu ešte viac zhoršujú.

Ako najnovšie Grécko oznámilo, krajine sa nepodarí naplniť stanovené úsporné ciele. Gréci požadujú, aby sa doba na splnenie týchto cieľov navýšila ešte o dva roky.

Ako ukazujú posledné údaje štatistického úradu v Grécku, od apríla 2011 stratilo prácu 307 000 ľudí. Ešte v marci tohto roka bola nezamestnanosť  na úrovni 22 %.

Mŕtvi dôchodcovia a falošní nevidiaci

Okrem nepríjemnej recesie sa Grécko potýka aj s inými problémami. K ním tiež patrí fakt, že mnoho Grékov poberá dôchodok za zosnulých ľudí. „Napriek intenzívnej kontrole je v Grécku viac než 30 000 ľudí, ktorí inkasujú penzie za mŕtve osoby“, povedal Rovertos Spyropoulos, šéf najväčšej inštitúcie sociálneho zabezpečenia v Grécku (IKA).

Preverovať bude aj zdravotná poisťovňa. Hlási sa jej totiž masívny počet nevidiacich ľudí. Na ostrove Zakynthos bolo nahlásených 700 slepých ľudí, pričom kontrola odhalila len 60 nevidiacich.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre