Reforma Obamacare dostala zelenú!

V USA padlo historické rozhodnutie: Najvyšší súd Spojených štátov dal zelenú Obamovej reforme zdravotníctva – Obamacare. Ide o najdôležitejšiu reformu v Obamovom funkčnom období.

„Teraz som  si istejší ako nikdy predtým“, povedal vo svojom vyhlásení v Bielom dome americký prezident Barack Obama. Ako prezident USA hovorí, reforma sa neprijala len preto, lebo je dobrá pre politiku, ale preto, že je prospešná pre krajinu.

Mohutná reforma zdravotníctva ale „nevonia“ všetkým. Má mnoho odporcov, najmä u republikánov. „Bol to zlý zákon včera, a je to zlý zákon dnes“, hovorí Obamov protikandidát do prezidentských volieb, Mitt Romney. „Je to zabijak pracovných miest“, myslí si Romney.

Najväčšia reforma zdravotníctva za viac ako 50 rokov má vytvoriť ďalších 30 miliónov poistených, čo obmedzí rastúce náklady v tejto oblasti. USA utracajú až 17 % hrubého domáceho produktu na zdravotnú starostlivosť, čo je viac ako ktorákoľvek krajina sveta.

Čo je Obamacare? Tento zákon z roku 2010 hovorí, že ak sa Američan od roku 2014 nepoistí, dostane pokutu. Odporcovia reformy namietajú, že štát nemá právo prikazovať, aby si Američania uzavreli poistku.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre