Summit G20: Čo nové sa dozvieme?

Svetoví lídri na summite G20 po dni napätých slov o vývoji dlhovej kríze v eurozóne pokračujú. Posledný deň summitu sa od nich očakáva vydanie jednotného vyhlásenia, ktoré bude podporovať hospodársky rast a vytváranie nových pracovných miest. Mali by tiež vyzvať Európu na prijatie krokov potrebných k prekonaniu dlhovej krízy. Rokovania prebiehajú v čase zostavovania vlády v Grécku a období rastu nákladov na financovanie španielskeho dlhu na nové rekordné úrovne. Úroky na niektorých španielskych vládnych dlhopisoch sú o tretinu vyššie ako boli ešte minulý mesiac.

„Nedostatočný pokrok“

Podľa informácii sa zástupcovia z eurozóny zaviazali prijať všetky potrebné politické opatrenia na zabezpečenie integrity a stability v oblasti. Spravodajcovia informujú, že zamerané by mali byť na vytváranie nových pracovných miest a to prostredníctvom vládnych výdavkov na rozdiel od škrtov a úsporných opatrení. Ak rast oslabuje, mali by hlavne krajiny, ktoré nie sú príliš zaťažené dlhmi prijímať opatrenia na podporu domáceho dopytu.

Šéf svetovej banky Robert Zoellick (na snímke vľavo) uviedol: „Čakáme na Európu, aby nám povedala, čo plánuje robiť.“  Nedeľné víťazstvo pro-záchranných strán v Grécku dáva krajine a jej predstaviteľom nádej, že by mohli byť zmiernené prísne podmienky, ktoré musí plniť. Ako však nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, nová grécka vláda bude musieť realizovať prijaté záväzky a držať sa rámcového programu.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre