Rozhodnuté! Gréci si zvolili eurozónu

Eurozóna si môže vydýchnuť. V parlamentných voľbách, ktoré sa konali včera (17. júna) získala najviac hlasov proeurópsky orientovaná strana Nová demokracia.

Ako hovoria informácie gréckeho ministerstva vnútra, Nová demokracia získala 30 % hlasov. Strana Syriza, ktorá odmietala pristúpiť k podmienkam medzinárodnej pomoci, získala 27 % (72 mandátov). Ako hovoria prvé výsledky z exit pollov, socialistické hnutie PASOK dosiahlo 12,5 % hlasov (33 mandátov).

Pro-európsky zameraná koalícia Nová demokracia a PASOK tak získala 161 kresiel – to je o jedenásť viac ako treba. Nová demokracia, ako víťaz volieb získava bonusových 50 poslancov z 300 členného parlamentu. Celkovo tak obsadzuje 128 kresiel. „Pobudnutie Grécka v eurozóne už nebude viac ohrozené“, povedal volebný víťaz Samaras, vodca strany Nová demokracia.

Vodca strany Syriza – Alexis Tsipras už priznal svoju porážku a telefonicky zablahoželal víťazovi Samarasovi.  Tsipras sa vyjadril, že nebude v koalícii vedenej Novou demokraciou. Syriza tak bude v opozícii.  Do nového parlamentu by sa podľa všetkého mala dostať aj neo-nacistická strana Zlatý úsvit.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre