A je po oslave. Pokazilo ju Španielsko!

Po víťazstve proeurópskych strán v gréckych voľbách sa finančné trhy vymanili z kŕčov. Netrvalo dlho a neistota je tu opäť. Tentokrát zo Španielska, ktoré sa dnes refinancovalo pri rekordne vysokých úrokoch.

Výnosnosť 10-ročných vládnych dlhopisov sa vyšplhala nad kritickú úroveň sedem percent, keď úrok predstavoval 7,131 %.  Z dlhodobého hľadiska sa sedempercentná výnosnosť považuje za neprijateľnú. Ako tvrdí jeden z analytikov, trh zostáva aj naďalej skeptický, nakoľko je pravdepodobné, že Španielsko ako krajina bude v horizonte 6 – 9 mesiacov potrebovať pomôcť.

Po sčítaní 99 % hlasov patrí víťazovi gréckych volieb – Nová demokracia celkom 29,7 % hlasov, čo ju spoločne so socialistickým hnutím PASOK oprávňuje vytvoriť vládu.

Správa zo Španielska odňala akciám väčšinu ranných ziskov. Niektoré sa prehupli do záporných čísel. K 12:30 si akciový index DAX 30 pripisuje viac než 0,70 %. Zisky si pripisuje aj burza v Paríži, Londýne či vo Švajčiarsku. Viac než jedno percento stráca španielsky akciový index IBEX 35. Akcie banky Bankia sa nachádzajú na historickom minime – 0,86 eur. Euro sa obchoduje na úrovni 1,2747 dolárov, čo je najviac od začiatku mája.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre