Z eurozóny by malo vystúpiť Nemecko

Veľmi sa mi páči výrok investora Georga Sorosa, na ktorý si vždy v tomto chaose europrolémov previazanom množstvom teórii a riešení spomeniem.

„Žiadna únia nemôže existovať bez transferov,  politických či ekonomických. Nemci sa musia rozhodnúť, či euro chcú alebo nechcú. Ak áno, musia pristúpiť k transferom, ak nie, mali by vystúpiť“.

A teraz aktuálny prieskum, ktorý hovorí,  že mnohí (najmä mladí) ľudia v Nemecku prestávajú euru veriť.  Až 31 % z opýtaných nemá v euro žiadnu (alebo takmer žiadnu) dôveru. 38 % z respodentov sa nevie v skutočnosti rozhodnúť. Prieskum tiež potvrzuje to, čo Soros tvrdí už dávno: Nemci sú zaslepení strachom z inflácie. Aj keď tým myslel vládnu garnitúru a ich „nezrelý“ postoj k riešeniu krízy, vystihol to presne. Prieskum totiž ukazuje, že väčšina Nemcov sa v súčasnosti najviac bojí inflácie a zvýšených nákladov.

Zlá politika

Soros už začiatkom tohto roka zdôraznil, že Nemci riziko deflácie značne podceňujú. Podľa jeho slov sú traumatizovaní problémom inflácie a neuvedomujú si, aká nebezpečná je deflácia. “Všetci bojujú proti inflácií, zatiaľ čo by sa do pozornosti mala dostať práve deflácia. To je jednoducho zlá politika“, tvrdí skúsený veľkoinvestor.

Napriek tomu Soros chváli Nemecko za presadenie štrukturálnych reforiem za posledných 10 rokov. Sorosovi vadí, že politické rozhodnutia v Európe trvajú príliš dlho a istotou sú vždy len kompromisy.

George Soros je s majetkom 20 miliárd dolárov na 22. priečke najbohatších ľudí sveta (Forbes), hneď za oceliarskych magnátom Mittalom a pred „čokoládovým“ miliardárom Ferrerom.

 

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre