Čo znamená výsledok vo francúzskych voľbách pre USA a svet?

Hollande porazil vo voľbách konzervatívneho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý neskrýval zlosť a sklamanie nad jeho zaobchádzaním s ekonomikou v krajine.

Európska dlhová kríza

Hollande chce pretvoriť debatu v eurozóne. Do teraz Francúzsko a Nemecko pod vedením Sarkozyho a Angely Merkelovej, mali nastavený program  ako najlepšie obnoviť problémové štátne financie a pomalý rast na celom kontinente. Riešenie v podaní  “Merkozy“: Ďalšie znižovanie nákladov zníži dlhy a upokojí tak trhy. Hollandovo riešenie: vláda podporovaná s podnetmi k oživeniu rastu.

Diplomacia

Sarkozy bol pravdepodobne najviac príjemným francúzskym lídrom pre Ameriku za posledné pol storočie. Sarkozy súlade s Washingtonom  zvyšoval prítomnosť  francúzskeho vojska v Afganistane a vzal hlavnú úlohu v leteckej kampani NATO nad Líbyou, ktorá pomohla zvrhnúť diktátora Moammara Gadhafiho. Hollande chce presadiť, aby sa francúzske vojská vrátili čo najskôr z Afganistanu domov.

Dane

Hollande chce aby najviac bohatý obyvatelia  platili až 75 % dane z príjmov. Ďalej plánuje zvýšiť dane spoločnostiam, ktoré distribuujú zisky akcionárom, namiesto investícií do ich podnikania. Sarkozy chcel znížiť celkové zaťaženie Francúzska, ktoré patrí k najvyšším v Európe, ale sľúbil zvýšenie dane z predaja.

Prisťahovalectvo

Sarkozy chcel znížiť o polovicu počet ilegálnych prisťahovalcov, ktorí prichádzajú do Francúzska každý rok na 100 000 a sprísniť hraničné kontroly. Hollande by chcel presadiť azyl pre ilegálnych prisťahovalcov. Diskusia ohľadom imigrácie sa zaplietla s islamskými zvykmi v silne sekulárnom Francúzsku, ktoré je domovom najmenej 5 miliónov moslimov.

Zdieľať
Komentáre