Kedysi jed, teraz opäť rentabilné aktívum!

Opäť sa čoraz viac investorov púšťa do amerického realitného trhu, ktorý bol donedávna považovaný za “jed“. Je to už 5 rokov, čo na americkom trhu s bývaním spľasla bublina a nastal finančný kolaps.

Zdá sa, že hypotéky opäť lákajú. Ako informovala nemecká Deutsche Bank, spolu s britskou bankou Barclays nakúpila miliardový balík sekuritizovaných cenných papierov, a to z portfólia poisťovateľa AIG.

Aj keď ide o portfólio amerického poisťovateľa, predávajúcim je americký Federálny rezervný systém (FED). Bola to práve americká centrálna banka, čo v roku 2008 zachránila AIG pred bankrotom. FED tak prevzal všetky bezcenné papiere. Centrálna banka teraz predala sekuritizované hypotekárne listy v hodnote 7,5 mld. dolárov. Predajná cena je ale nižšia. Odhady hovoria o 60 – 70 % nižšej cene ako je nominálna hodnota týchto aktív. Ako banka oznámila, miliardový balíček predala zo ziskom.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre