Najrýchlejšia burzová platforma na svete

Vysokofrekvenčné obchodovanie sa na finančných trhoch rozmáha, čo vedie aj k novým rekordom v tejto oblasti. Veľké množstvo obchodov v mikrosekundách – áno, takto to funguje.

V tomto príspevku opisovaná švajčiarska obchodná platforma SIX sa môže pochváliť, že je najrýchlejšou na svete.  „Nový systém je asi 20 krát rýchlejší ako jeho predchodca“, tvrdí šéf SIX-u, Christian Katz. Kým predtým trvalo uzavretie obchodu 800 mikrosekúnd, teraz to je len 37 mikrosekúnd. Britský obchodný systém LSE bol kedysi najrýchlejším, no teraz je 3-krát pomalší než SIX, dodáva Katz.

Čo je vysokofrekvenčné obchodovanie?

Priblížme si vysokofrekvenčné obchodovanie. Samozrejme, ako už vyplýva z názvu, nejde o klasické obchodovanie jednotlivcom či skupinou ľudí, ktorí sa pri kúpe aktíva rozhodujú na základe nejakej analýzy či doslova „aktuálnej nálady“.

Vysokofrekvenčné obchodovanie je riadené dopredu naprogramovanými, prípadne inak zadanými „pravidlami“. Rozhodnutie o nákupe či predaji vykoná systém samostatne. Odhaduje sa, že približne polovica z objemu obchodov  uzavretých na akciových trhoch v USA, sa pripisuje práve vysokofrekvenčnému obchodovaniu.

Šéf SIX-u sa netají a tvrdí, že vysokorýchlostný automatizovaný systém hneď nepredstavuje samozrejmé zisky. „Aj iní účastníci finančného trhu môžu zvoliť lepšie investície a tiež lepšie riadiť riziko“, hovorí Katz.

Viac k tejto téme nájdete v rubrike ALGORITMICKÉ OBCHODOVANIE

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre