Jen je najsilnejší od začiatku roka 2012

Investori reagujú na spomalenie ekonomiky nakupovaním bezpečných aktív, medzi ktoré patrí aj japonská mena – jen. Rast jenu bol viditeľný najviac oproti komoditným menám, vedeným juhoafrickým random, ktorý oslabil po informácií o spomalení výroby v Číne.  Podobná informácia spôsobila oslabenie eura voči jenu. Japonci dosiahli po mnohých mesiacoch aktívnu obchodnú bilanciu, čo naznačuje, že ekonomika krajiny môže byť v lepšom stave ako niektorí tvrdia.

Jen posilnil o 1,3 percenta na hodnotu 82,32 jenu za 1 dolár, čo je najvyššia hodnota od konca roku 2011.

Zdroj:finviz.com

Čo sa týka ostatných mien – juhoafrický rand oslabil voči jenu o 2,9 percenta  na úroveň 10,7234 jenov za rand. Euru sa podarilo posilniť o 0,6 percenta na hodnotu 109,27  jenov za euro, a voči doláru bol nárast o 0,7 percenta na úroveň 1,3270 dolára za euro.

Úspech jenu

Rozdiel v počte stávok v hedgeových fondoch a iných veľkých trhových špekulantov na pokles  jenu je očividný. Ukazovateľ tzv. net shorts klesol 20. marca na úroveň 25,821 oproti minulotýždňovej hodnote 42,380. Tento vývoj naznačuje ďalší pozitívny vývoj jenu.

Zvlášť, keď dochádza k spomaľovaniu priemyselnej produkcie Číny. Austrália ako obchodný partner Číny a mena naviazaná na komodity krajiny, ktoré vyváža, už toto ochladenie pociťuje na oslabovaní svojej meny – investori ju predávajú a nakupujú bezpečnejšie aktíva.


xtb
Zdieľať
Komentáre

Silny jen bude dlhodobym problemom si myslim..bezpecne aktiva sa redukuju, ved svajciarsky frank uz museli skresat na nizsi kurz, zlato je nestale, dolarov je vela atd..Je to nevyhoda pre japoncov, ked platia za exportovane tovary viac – staci si to porovnat s Cinou.

Špekulanti nachvílu odsunú svoje shorty a už sa prepisujú celoročné výsledky :evilgrin: Nech žije hedžfond :DDDD