Najväčšie banky v USA boli na skúške

Akciové trhy v USA včera dostali nový impulz. Povedzme, že hneď dva impulzy. Prvým je, že centrálna banka v USA (FED) pokračuje aj naďalej s politikou nízkych úrokových sadzieb, čo znamená dostatok likvidity pr finančné trhy a tým potešujúcu správu pre akcie.

Neskôr nato prišiel FED s menej pozitívnou informáciou: Z 19 testovaných amerických bánk prešlo 15. Najväčším prekvapením bolo, že medzi štyrmi prepadnutými inštitúciami sa nachádza aj tretia najväčšia banka v USA – Citigroup. Z testu vychádza, že 19 bánk by v kritickej situácií potrebovalo celkovo 534 miliárd dolárov.

Cieľom záťažových testov (tzv. stress testov) je získať prehľad  o finančnom zdraví bánk. Centrálna banka modelovala vážnu recesiu a zároveň skúmala kapitálovú primeranosť jednotlivých testovaných inštitúcií. FED okrem iného simuloval aj prepad cien nehnuteľností o 21 %, nárast nezamestnanosti v USA na 13 % či prepad akcií o polovicu. Pre porovnanie: V súčasnosti je nezamestnanosť v USA 8,3 % a počas recesie sa vyšplhala na 9,9 %.

V decembri oznámil výsledky stress testov aj Európsky bankový dohľad. Výsledok bol menej potešujúci – z celkovo 65 bánk (bez Grécka) by čerstvý kapitál potrebovalo 31 inštitúcií. Americká ekonomika sa pomaly ale isto dostáva z najhoršieho von, zatiaľ čo Európu súži dlhová kríza. Napriek tomu je tieto testy ťažké porovnávať, nakoľko stoja na iných predpokladoch.

V testoch FED-u najlepšie obstála inštitúcia Bank of New York Mellon s podielom vlastného kapitálu viac než 13 %, ďalej State Street a American Express.

Podľa informácií ftd.de; ariva.de 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre