Merkelová: V záchrane Grécka budeme pokračovať

Aj napriek všetkým problémom a prekážkam chce nemecká kancelárka Angela Merkelová pokračovať v záchrane Grécka. „Je to cesta najmenších škôd“ povedala kancelárka. Bankrot eurozóny by mal nepredvídateľné dôsledky, povedala v piatok v Berlíne pred poslancami strán CDU a CSU. Môže sa totiž ľahko dostať do situácie, kde už riziko ručenia nebude ovládateľné. Merkelová tiež poukázala na to, že vodcovia sa rozhodli pre uvoľnenie 130 miliardového balíka pre Grécko.

„To čo robíme, slúži pre zodpovedné riešenie”, povedal spolkový minister financií Wolfgang Schäuble. Nemecký minister financií dal jasne najavo, že podmienky pre uvoľnenie ďalšej pomoci ešte neboli naplnené. „V tejto chvíli  sa dlh Grécka nachádza pri 128 % hrubého domáceho produktu (HDP). Cieľom je 120 % HDP“, upozorňuje Schäuble.

Aj nemecký minister hospodárstva, Philipp Rösler (FDP) varuje, že Gréci musia najprv preukázať realizáciu potrebných reforiem. Aj grécky parlament musí splniť požadované zmeny. Podobne to bolo aj u ďalších príjemcov pomoci, Írska a Portugalska.

____________________________________________________________________________

12. februára má grécky parlament hlasovať o úspornom balíku. V ňom je okrem iného zahrnuté aj krátenie miezd v súkromnom sektore ako aj prepustenie 150 tisíc štátnych zamestnancov do roku 2015. Dovtedy majú Gréci ušetriť 14 miliárd eur.

15. februára má zoskupenie ministrov financií eurozóny rozhodnúť o uvoľnení pomoci vo výške 130 miliárd eur pre Grécko.

Podľa informácií handelsblatt.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre