ECB zacítila Orbánovu prefíkanosť

Európskej centrálnej banke sa nepáči počínanie si národnej banky v Maďarsku. Rada ECB preto posiela odkaz Budapešti: “Držte sa pravidiel Európskej únie”. O čo ide? Podľa ECB, sú tri veľké reformy prijaté za posledných 18 mesiacov Maďarskou národnou bankou (MNB) v rozpore s princípom právnej istoty. ECB sa tiež nepáči plánované zlúčenie Maďarskej národnej banky a štátneho finančného dohľadu. Podľa vyjadrenia európskej menovej inštitúcie, to môže vážne narušiť nezávislosť centrálnej banky Maďarska. Varuje, že okrem iného hrozí aj podlomenie takzvanej personálnej nezávislosti terajšieho guvernéra MNB, ktorým je Andras Simor.

Ten bol do funkcie guvernéra MNB zvolený ešte predošlou, ľavicovo liberálnou vládou. Podľa návrhu predloženého zákona, má šéfa pre novú inštitúciu, vzniknutú z fúzie dohľadu a národnej banky menovať premiér, Viktor Orban. Terajší guvernér Simor a šéf štátneho finančného dohľadu,  Karoly Szasz by mali do konca svojho funkčného obdobia zastávať pozíciu viceprezidentov v novo-vytvorenej centrálnej banke.

Maďarsko nepatrí k členom eurozóny, patrí však k členom Európskej únie a Európskeho systému centrálnych bánk. Nezávislosť národných bánk patrí k pevnému jadru zmlúv EÚ. Mnohí pozorovatelia preto očakávali, kedy ECB zakročí proti plánovanej fúzií. Premiér Viktor Orban sa už v minulosti pokúšal cez voľbu funkcií do MNB získať vplyv nad úrokovou politikou MNB.

Podľa informácií ariva.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre