Ekonómovia: Hrozí nám výbuch

Nemecko: Vedúci ekonómovia varujú pre ďalším vyústením dlhovej krízy! “Napätie na medzibankovom trhu  je jasným dôkazom toho, že časovaným bombám, nachádzajúcim sa v bilancií komerčných bánk, hrozí onedlho výbuch”, povedal hlavný ekonóm Nemeckého inštitútu pre ekonomický výskum (DIW), Ferdinand Fichtner. Tvrdí, že čierneho petra držia v rukách práve centrálne banky. “Je tu vidieť tlak na centrálne banky, pretože z politickej scény sme nevideli žiadne “zázračné” riešenie”, dodáva Fichtner.

Hlavný ekonóm z Dekabank, Ulrich Kater poukazuje na to, že schopnosti centrálnych bankových inštitúcií nemožno preceňovať. “Na finančných trhoch sú anestéziológmi, nie chirurgmi”, hovorí Kater pre Handelsblatt Online. Kater tvrdí, centrálne banky riešenie neprinesú, a že ekonomiky sú len priotrávené morfiom lacných peňazí.

Politikov ostro kritizoval aj hlavný ekonóm z Commerzbank, Jörg Krämer. “Európski ministri financií rozvíjali od prepuknutia nákazy mnoho návrhov na riešenie, ktoré však investorov nedokázali presvedčiť”. Nalieha sa na centrálne banky a ich tlačiarne. Krämer tvrdí, že Európska centrálna banka (ECB) skúpi v nasledujúcich mesiacov väčšie množstvo štátnych dlhopisov. To je ale nebezpečné, nakoľko to bude viesť k vysokej inflácií.

Fichtner si myslí, že nedávno prijaté opatrenia centrálnych bánk dodať likviditu, budú mať len krátkodobý účinok. “Dlhodobo takto nevyhráme”, varuje Fichtner. “Zásahy centrálnej banky vždy len potláčajú príznaky, avšak svet z krízy nevytiahnu”, tvrdí ekonóm DIW.

Podľa informácií mmnews.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať