IN: Dávame pozor, do akého umenia investujeme?

Podľa čoho zistíme, komu môžeme dôverovať?

Predajcovia umeleckých diel (ktorí takúto činnosť vykonávajú ako riadnu podnikateľskú činnosť) sú zo zákona povinní viesť ich evidenciu na identifikačných kartách. Tá slúži na identifikáciu umeleckých diel pochádzajúcich z trestnej činnosti alebo z nelegálneho vývozu z krajiny pôvodu. Zabraňuje sa tým, aby sa na oficiálny trh s umením dostávali kradnuté alebo falšované umelecké diela.

Ako by ste zhodnotili súčasný stav týkajúci sa odcudzených umeleckých diel na Slovensku?

Polícia ročne zaznamená v priemere 30 prípadov v oblasti krádeží umeleckých diel. Ročne ide o približne 200 rôznych umeleckých predmetov moderného alebo starožitného charakteru. Polícii sa darí objasniť približne jednu tretinu týchto prípadov. Škody predstavujú ročne v priemere 250 tisíc eur.

Kto a o aké umelecké predmety je na Slovensku najčastejšie okrádaný?

Na našom území sú umelecké predmety dlhodobo najviac kradnuté zo sakrálnych objektov, starožitníctiev a múzeí. V posledných rokoch sa však  výrazne zvýšil aj počet krádeží zo súkromných objektov, v ktorých sa umelecké predmety nachádzali (byty, rodinné domy). Medzi odcudzenými umeleckými predmetmi dominujú obrazy a sochy, resp. plastiky. Vo väčšom rozsahu sú kradnuté aj liturgické predmety zo vzácnych kovov.

Ako sa vraví, všetko je na webe. Platí to i v našom prípade. Na internete si môžete nie len prezerať zoznamy kradnutých umeleckých diel, ale i podávať správy o odcudzení vašich umeleckých predmetov. Reč je napríklad o priestore, ktorý približuje kpt. Slivka slovami: „Policajný zbor vedie databázu odcudzených a nájdených umeleckých predmetov, ktorej časť je verejnosti dostupná aj na internete: tu .“ V prípade, že chcete nahliadnuť i do zahraničia, teda mať prehľad o kradnutých, odcudzených umeleckých dielach svetového rázu, takúto službu vám ponúknu napríklad internetové stránky Interpolu či FBI.

Začiatočník či vášnivý zberateľ alebo investor, treba byť opatrný, aby sme sa i my neocitli v situácii, ktorá nám znepríjemní život. Či už tým, že nami kúpený umelecký predmet sa ocitne na zozname odcudzených a hľadaných alebo práve my budeme tými, ktorí prídu o vzácne dielo, na ktoré sme veľakrát citovo naviazaní. Umelecké diela sú pre šikovných zlodejov veľkým lákadlom. Aj preto si vyžadujú  starostlivosť a predovšetkým bezpečné uschovávanie.

Peter Pilch

<<< Späť na 1.stranu

 

1
2
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať