IN: A takto je to s makroekonomikou

Kvartálne výsledky HDP

Prvé výsledky rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Francúzska hovoria o 0,4-percentnom raste za tretí kvartál (odhad bol na úrovni 0,3%).

Minulý kvartál zaznamenalo hospodárstvo Francúzska 0,1-percentný pokles.

Nemecká ekonomika rástla medzikvartálne podľa očakávania, a to  0,5-percentným tempom. Výsledky za druhý kvartál boli opravené na 0,3-percentný rast (predtým 0,1-percentný rast).

Eurozóna ako aj EÚ rástla medzikvartálne na úrovni 0,2 %. Tretí kvartál si v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka pridal 1,4 %, pričom v druhom kvartáli zaznamenala eurozóna 1,6-percentný medziročný rast a EÚ rast na úrovni 1,7 %. USA pridalo za posledný kvartál medziročne 1,6 %.

Výsledky inflácie

Zdá sa, že vo Veľkej Británii rast životných nákladov prekonal svoj vrchol. Index spotrebiteľských cien (CPI) počas októbra poklesol na 5 %. V septembri dosiahol 5,2 %, čo bolo jeho trojročné maximum. Index maloobchodných cien (RPI) zaznamenal pokles na 5,4 %, zo septembrových 5,6 %. V USA veľkoobchodné ceny v októbri medzimesačne poklesli o 0,3 %, pričom ešte v septembri rástli 0,8-percentným tempom.

USA: potešili maloobchodné tržby

Maloobchodné tržby vzrástli viac ako sa očakávalo. Počas októbra sa medzimesačne zvýšili o 0,5 % (odhad sa pohyboval na úrovni 0,3 %). V septembri vzrástli o 1,1 %. Ekonómovia predpokladajú ich ďalší rast, pričom im v zvýšení môže pomôcť aj 0,3-percentný pokles veľkoobchodných cien.

Dôvera nemeckých investorov na trojročnom minime

Centrum pre európsky ekonomický výskum (ZEW) oznámilo, že jeho index poklesol na najnižšiu hodnotu od októbra 2008. Ten si kladie za úlohu predpovedať ekonomický vývoj na šesť mesiacov dopredu. Jeho hodnota dosiahla mínus 55,2, pričom očakávania boli na úrovni mínus 51,8. Počas predchádzajúceho mesiaca dosiahla jeho hodnota mínus 48,3. Kladnú hodnotu mal naposledy v máji.

Ivan Rubint

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať