Banky si zatvárajú oči. Pred Talianskom!

Baudouin Prot patrí k jedným z tých manažérov bánk, ktorým dlhová kríza “nedá spávať”.

Ako šéf francúzskej banky BNP Paribas musí sledovať prudké poklesy vlastných akcií či odolávať rečiam o možnom bankrote. Zisk tejto francúzskej finančnej inštitúcie poklesol o 70 %, pričom banka výrazne redukovala svoje zapojenie do toxických dlhopisov. Nejde pritom len o vládne papiere Grécka, ale čoraz viac sa hovorí o problémoch Talianska.

Banka sa snaží pripraviť na ďalšie škrty svojich investícií, a to z dôvodu pretrvávajúcej vysokej neistoty. Rovnako ako iným finančným inštitúciám, nedarí sa jej uniknúť z tohto zamotaného dlhového kruhu.

Nad krachom Talianska sa nebudeme zamýšľať, tvrdí  bankový dohľad. “Odhad nemusí ani zďaleka zodpovedať realite“, hovorí investičný bankár. Koncom júna mali európske banky v talianskych vládnych dlhopisoch až 250 miliárd eur. Strach v  bankovom sektore vychádza z odpisu svojich investícií v toxickom dlhu, ktorý banky ako hlavných veriteľov oberá o financie. Z pretrvávania obáv si môžu inštitucionálni investori v talianskych bankách vyzdvihnúť svoje vklady, súkromný investori svoje úspory. Takáto situácia by viedla k otraseniu talianskeho bankového sektora a tým aj celého finančné systému.

Podľa informácií wiwo.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať