Dlh Grécka: Banky by si mali odpísať viac

Nemecký minister financií, Wolfgang Schäuble vyhlásil, že objem pohľadávok, ktoré si doteraz banky odpísali v prospech Grécka, nemusí stačiť.

Podľa jeho slov by tak finančné inštitúcie mali Grékom odpustiť viac dlhov. „Trvalé riešenie je dosiahnuteľné len redukovaním gréckeho dlhu“, povedal Schäuble v sobotu večer v Berlíne. Nemecký minister tvrdí, že podiel privátneho sektora na záchrane Grécka by mal byť vyšší než v júli tohto roka. Vtedy sa privátny sektor vzdal  v priemere 21 % svojich pohľadávok voči Grécku, pričom sa finančné inštitúcie o výške odpisu rozhodovali dobrovoľne. Nové číslo nechcel nemecký minister menovať.

Európska únia bude musieť čoskoro predstaviť trvalé riešenie dlhovej krízy. Reálne riešenie pre Grécko tak bude len to s účasťou privátnych veriteľov. „Bude to enormne ťažké, ale je to obrovská výzva“, dodáva Schäuble. Podľa nemeckého ministra sa politika vzhľadom na masové protesty nachádza v ťažkej situácií. Pokiaľ sa v politike nepodarí presadiť hranice a pravidlá, potom nič nezabráni tomu, aby sa trhy zdevastovali, hovorí politik na summite G20 v Paríži.

 Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať