Brazílska inflácia po znížení úrokových sadzieb rastie

Brazílska miera inflácie je na najvyššej úrovni za viac ako šesť rokov. Spotrebiteľské ceny sa v septembri zvýšili oproti predchádzajúcemu mesiacu o 7,31 percenta.

Toto nasledovalo po prekvapivom znížení úrokovej sadzby na konci augusta. Centrálna banka reagovala na „podstatné zhoršenie“ globálnej ekonomiky znížením sadzieb na 12 percent.

Niektorý ekonómovia si však myslia, že akcia banky bola predčasná. „Zníženie úrokových sadzieb prišlo príliš skoro,“ povedal Oxfordský ekonómov Lloyd Barton. „Je to ako spúšťač poklesu kurzu a zhoršuje to problémy centrálnej banky s infláciou.“ Avšak brazílska prezidentka Dilma Rousseff chce aby sa náklady na úvery opäť znížili. On nedávno povedal, že politici musia zvážiť nebezpečenstvo globálnej recesie. Prezident centrálnej banky Alexandre Tombini hovorí, že verí, že miera inflácie bude vrcholiť v septembri a potom ustúpi. Cieľom banky je inflácia na úrovni 4,5 percenta.

Niektorý analytici si myslia, že bude treba zvážiť alternatívne opatrenia na prevenciu pred prehriatím jednej z najväčších hnacích síl svetovej ekonomiky. Bývalý poradca pre svetovú banku Ricardo Cabral uviedol: „Reálne úrokové sadzby sú vysoké, takže zahraničné fondy prúdia do Brazílie a to tlačí ich menu vyššie. Sadzby tak môžu byť vhodné.“ „Aby sa zabránilo nežiaducim účinkom na rast objemu úverov by centrálna banka po vzore Číny mohla zvýšiť povinné minimálne rezervy.“

Čínska centrálna banka takto núti veriteľov držať viac peňazí. Obmedzenie pôžičiek je určené pre ochladenie rastu a obmedzenie rastu cien. Avšak analytici sú rozdelení v tom či je táto akcia rovnako účinná ako zmena úrokových sadzieb. Brazílska centrálna banka bude držať svoju menovú politiku najmenej do ďalšieho zasadnutia 19. októbra.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať