Silné ozveny z roku 2008

Európski politici tlačia celosvetový bankový systém na pokraj. Niekedy tušíte, že sa má stať niečo zlé. Napríklad, keď sa v hororovom filme niekto rozhodne ísť do temného lesa.

Vhodný ekvivalent v oblasti financií je, keď šéf banky trvá na tom, že jeho inštitúcia je úplne pevná. Európski bankári toto tvrdia už niekoľko týždňov. Množstvo peňazí zaparkovaných v Európskej centrálnej banke (ECB) sa zvýšilo na 15-mesačné maximum. Banky sa zdráhajú navzájom si požičiavať. Obavy z nákazy už infikovali aj Ameriku. Banky tam tento týždeň poslali S & P 500 do medvedieho trhu, keď klesol oproti Aprílu o 20 %.

Európa nie je jediný problém, ktorému čelia západné banky. Dlhý zoznam zahŕňa slabý hospodársky rast, stohy nových nariadení a vlny súdnych sporov týkajúcich sa prepadu cien nehnuteľností v Amerike. Svoje pričinenie na tom má aj zle koncipovaný návrh zákona potrestať Čínu za manipuláciu svojej meny. Tieto dôvody sú postačujúce na to aby sme mohli usúdiť, že Amerika na svoju hospodársku politiku nemusí byť vôbec hrdá.

Začiatkom tohto roka sa možnosť ďalšieho okamihu podobného Lehman zdala vzdialená. Ale vďaka zlyhaniam vedúcich európskych politikov sa scenár z roku 2008 zdá byť znepokojujúco reálny. Vlády opäť museli podniknúť kroky na záchranu svojich bánk. Francúzsko a Belgicko tento týždeň povedali, že budú garantovať dlhy Dexia.

Zmení sa strach v ďalšiu paniku ako pred troma rokmi? Ak žijeme v rozumnom svete tak by sa to stať nemalo. Zákonodarcovia sa budú určite snažiť nezopakovať chybu z roku 2008, kedy nechali padnúť veľkú banku.

A čo je riešením krízy v Eurozóne? Najprv treba vytvoriť „firewall“ okolo tých členov menového priestoru, ktorí sú solventní, ale potrebujú pomoc k financovaniu svojich dlhov. Ide hlavne o Španielsko a Taliansko. Za druhé, rekapitalizovať európsky bankový systém. A za tretie, umožniť Grécku riadený bankrot, pretože je evidentne v platobnej neschopnosti.

Problémom tohto riešenia ale je, že záleží na našich zákonodarcoch, aby ich vykonali. Dlhová kríza vyčíňa už 18 mesiacov a predstavitelia Eurozóny zatiaľ oslnili absolútnou neschopnosťou. Výsledkom je viac neistoty pre banky, ktoré držia grécky dlh a väčšie množstvo úsporných opatrení pre grécku ekonomiku.

Podľa informácií www.economist.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať