Inflácia v Eurozóne vyskočila na 3%, nezamestnanosť nezmenená

Inflácia v Eurozóne predviedla v septembri prudký nárast na 3%, oproti 2,5% v auguste. Je to prvý odhad, ktorý Eurostat spresní 14. októbra, avšak aj pôvodné odhady bývajú obyčajne spoľahlivé. Eurostat tak isto zverejnil aj čísla nezamestnanosti. Tá zostala v auguste na nezmenenej úrovni 10%.

Počet nezamestnaných klesol v porovnaní s júlom o 38 000. Najvyššiu mieru nezamestnanosti v Európe dosahuje Španielsko. Aj v auguste sa mierne zvýšila a to na 21,2%, pričom nezamestnanosť mladých je na úrovni až 46,2%. Mierna nezamestnanosti mladších ako 25 rokov v Eurozóne ako celku mierne klesla na 20,4%. Na Slovensku sa miera nezamestnanosti v auguste mierne zvýšila a to na 13,4%.

Zdá sa, že ECB sadzby nezmení

Európska centrálna banka, ktorá má svoj inflačný cieľ na úrovni 2% zvyšovala v júli úrokové sadzby z 1,25% na 1,5%, aby bojovala proti rastúcim cenám. Avšak pokračujúca dlhová kríza robí jej ďalšie zvyšovanie v najbližších mesiacoch nepravdepodobným, hovoria analytici. Rovnako tak, však aj prudko rastúce ceny robia nepravdepodobným znižovanie úrokových sadzieb. To zvyšuje tlak na trhoch. Nemecký DAX aktuálne (13:00) stráca približne 3%, francúzsky CAC 40 2% a britský FTSE 100 asi 1,8%.

Spracované podľa informácii bbc.co.uk,  epp.eurostat.ec.europa.eu/

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať