MMF tlačí na centrálne banky

Medzinárodný menový fond (MMF) nalieha na dve dôležité centrálne banky, Európsku centrálnu banku (ECB) a Federálny rezervný systém (FED) aby svojou menovou politikou zabránili nekontrolovateľnému zhoršovaniu dlhovej krízy.

V utorok publikovanom „World Economic Outlook“ žiada MMF Európsku centrálnu banku, aby nakupovala dlhopisy vysokozadlžených štátov Eurozóny a zredukovala tak náklady spojené s refinancovaním dlhových hriešnikov. Okrem toho by mala centrálna banka znížiť hlavnú úrokovú sadzbu, pokým riziká dlhovej krízy pretrvávajú. Centrálna banka v Spojených štátoch, FED, by mala na podporu ekonomiky využiť viac nekonvenčných nástrojov. FED bude v stredu rozhodovať, či pristúpi k 3. kolu kvantitatívneho uvoľňovania, tzv. Quantitative Easing (QE3). MMF so svojim naliehaním reaguje na zhoršené vyhliadky hospodárskeho rastu. Svetové hospodárstvo sa dostalo do novej, nebezpečnej fázy, hovorí hlavný ekonóm MMF, Olivier Blanchard. „Oživenie je značne oslabené, a riziká neustále rastú.

MMF odhaduje rast svetovej ekonomiky pre rok 2011 a 2012 na úrovni 4 %, čo je výrazne menej ako júnová prognóza. Ešte horšie vyhliadky sú pre priemyselné krajiny, kde sa pre rok 2011 odhaduje rast len o 1,6 % a pre rok 2012 rast o 1,9 %. Hodnoty pre Eurozónu a USA sú ešte horšie.

Podľa informácií ftd.de

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať