Prognózy ECB sa zhoršili

Európska centrálna banka (ECB) znížila svoje prognózy hospodárskeho rastu Eurozóny. Pre rok 2011 tak očakáva ekonomický rast od  1,4 – 1,8 %. Pre rok 2012 odhaduje rast na úrovni 0,4 až 2,2 %.

Ešte v júni boli prognózy hospodárskeho rastu optimistickejšie, keď pre rok 2011 počítala s 2,3 % – ným rastom HDP  a pre budúci rok dokonca až s rastom 2,8 %. Hlavný akciový index v Nemecku, DAX sa po zverejnení týchto čísiel začala prepadať, čím si odpísal až 50 bodov. Negatívne zareagovala aj európska mena (EUR), ktorá sa prepadla na úroveň 1,3949 dolárov (najnižšia hodnota za posledné 2 mesiace).

Napriek zhoršeným vyhliadkam hospodárskeho rastu zostala kľúčová úroková sadzba nezmenená. Hlavná úroková sadzba tak ostala pri aktuálnych 1,5 %. Ekonómovia žiadali jej zníženie, a to z dôvodu lacnejších úverov a následným impulzom pre hospodársky rast. Vzhľadom na mieru inflácie v Eurozóne, ktorá činí 2,5 %, je skutočná úroveň kľúčovej sadzby stále negatívna.

Hlavný predstaviteľ ECB, Jean Claude Trichet oznámil, že riziko rastúcej inflácie ešte nie je zažehnané. ECB očakáva pre aktuálny rok priemernú mieru inflácie na úrovni 2,5 – 2,7 %. Prognózu pre rok 2012 znížila o 0,1 percentuálneho bodu, a to na 2,2 %.

Podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať