Nemecký rast brzdí spotreba

Prvý pokles spotrebiteľských výdavkov od krízového roku 2009 spôsobil, že rast HDP Nemecka sa v 2. kvartáli tohto roka takmer zastavil.

Ako vo štvrtok oznámil štatistický úrad v Nemecku, za mesiace apríl až jún vzrástol HDP oproti predošlému kvartálu o  0,1 %. Slabučký rast spôsobila najmä spotreba, keď spotrebiteľské výdavky klesli o 0,7 % v porovnaní s predošlým kvartálom.

Podľa štatistického úradu v Nemecku, sú znížené spotrebiteľské výdavky odzrkadlením rastúcich cien energí či obáv z dlhovej krízy v Eurozóne. Pokles zaznamenali aj stavebné investície, a to o 0,9 %.

Rast HDP potešil export, ktorý sa medzikvartálne navýšil o 2,3 %. Nakoľko však import rástol rýchlejšie (+ 3,2%), hospodársky rast pribrzdil aj zahraničný obchod. Investície podnikateľských subjektov, ako je investovanie do strojov a zariadení, vzrástli v sledovanom období o 1,7 %. Pre rok 2011 očakáva väčšina expertov rast o 3 percentá a pre rok 2012 len o 2 %.

Rastúce daňové príjmy značne zrezali aj rozpočtový deficit. Deficit verejných financií sa tak nachádza na úrovni 0,6 % z HDP, kým v predchádzajúcom kvartáli to bolo 3,1 %. “Ide o najnižšiu hodnotu od polovice roka 2008”, dodávajú štatistici.

Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať