Poľský pracovníci: Ostávame radšej doma

Mzdy v Poľsku stúpajú tak rýchlo, že väčšina poľských odborníkov zostáva doma. Keď sa začiatkom mája v roku 2004 stal nemecký trh pre občanov Poľska otvorený, starosti boli veľké. V Nemecku sa báli masívneho prílevu lacnej pracovnej sily, Poliaci sa báli o svojich kvalifikovaných pracovníkov. „300 000, možno aj 400 000 zamestnancov sa v rozsahu troch rokov vybralo na západ“, hovoria experti.

V skutočnosti boli ale všetky prognózy klamstvami. Aspoň zatiaľ. Podľa prvých údajov Spolkovej agentúry pre prácu, sa počet zamestnancov z ôsmich východo – európskych krajín pracujúcich v Nemecku zvýšil do konca mája o 30 000, na štvrť milióna. Prevažne išlo l sezónne práce. Odborní zamestnanci sa medzi týmito číslami hľadali ťažko. Poľských uchádzačov o zamestnanie v Nemecku bolo iba 6 836.

Dôvodov pre tento vývoj je viacero. Veľa poľských obyvateľov „zakotvilo svoje šťastie“ už v iných zahraničných krajinách. Taktiež túžba Poliakov po odchode do cudziny klesá, nakoľko domáca ekonomika ponúka rastúce mzdy. Štúdie ukazujú, že poľské zárobky vzrástli v tomto roku o 3,5 %.

Ekonomickú situáciu v Poľsku zobrazuje najlepšie tento príklad: 34 – ročný softvérový inžinier zo Sopotu pri Danzigu začal svoju profesionálnu kariéru v roku 2002 v Nemecku, potom pracoval vo Švajčiarsku. Začiatkom roka 2006 sa vrátil naspäť do Poľska, nakoľko jeho priateľka nemohla ísť za ním do Švajčiarska. „Dnes zarábam v Poľsku toľko, čo v Nemecku, a keď odrátam náklady na bývanie či dane, potom je môj príjem v Poľsku o 20 % vyšší ako v Nemecku“, hovorí Lipczyński, ktorý pracuje pre poľského výrobcu softvéru TouK.

Spracované podľa zeit.de 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať