Maďarský vývoz posúva ekonomiku

Maďarské hospodárstvo v prvom kvartáli 2011 vzrástlo v medziročnom porovnaní o 2,5 % najmä vďaka vyššiemu vývozu, kým domáci dopyt zostal slabý. Aj Maďarsko teda ťaží predovšetkým zo zahraničného dopytu, čo sa okrem iného odráža aj na robustnej obchodnej bilancii.

S takmer 800 miliónmi eur zaznamenalo Maďarsko v prvom kvartáli zatiaľ najväčší prebytok platobnej bilancie vo svojich dejinách. Index nákupných manažérov vo výrobnom odvetví stúpol na úroveň 54,4 a naďalej signalizuje výrazný rast. Podnikateľské prostredie a dôvera spotrebiteľov sa však zhoršili. Miera inflácie bola pre účastníkov trhu pozitívnym prekvapením a klesla výraznejšie, ako sa očakávalo. V prípade, že sa dynamika inflácie v druhej polovici roka v súlade s prognózami centrálnej banky trvalo spomalí, vznikne priestor na zníženie úrokových sadzieb. Forint v júni podliehal výraznejším výkyvom a v medzimesačnom porovnaní sa oproti euru celkovo zhodnotil. Aj kurzy maďarských dlhopisov výraznejšie kolísali v závislosti od ochoty investorov riskovať a celkovo si pohoršili. Z dlhodobého hľadiska sa úroveň maďarských výnosov javí aj naďalej ako atraktívna.

Maďarský akciový trh v júni zaznamenal pokles na úrovni takmer 3 %. Ropný koncern MOL zaznamenal výrazne nadpriemernú stratu, keď klesol o vyše 10 %.

Zdroj: rcm-international.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať