ECB zdražila úvery

Európska centrálna banka (ECB) zdvihla opäť základnú úrokovú sadzbu. Z doterajších 1,25 % na 1,50 %. V tomto roku ide už o druhé zvýšenie. Dôvodom pre štvrtkové rozhodnutie boli inflačné tlaky.

Prvé zvyšovanie úrokovej sadzby v tomto roku nastalo v apríli, kedy sa prijala sadzba na úrovni 1,25 %. Od mája roku 2009 až do apríla 2011 bola hlavná úroková sadzba na úrovni 1 %. Dôvodom bola finančná a ekonomická kríza, ktorej sa ECB snažila predísť lacnou ponukou úverov. Tento rok ale odznelo lacným peniazom. ECB zvyšuje ceny!

Ako sme nedávno napísali, pravdepodobný nárast úrokových sadzieb bol oznámený už na májovom zasadnutí rady guvernérov, kedy Jean-Claude Trichet, prezident ECB povedal, že inflačné riziká musia byť splnené “veľmi obozretne”. Okrem toho ešte dvakrát zopakoval “silná ostražitosť”, čo potvrdzovalo domnienku, že sadzby vo štvrtok porastú. Zvýšenie základnej úrokovej sadzby dopomôže k boju proti inflácii. Peniaze (úvery) budú drahšie, ceny pribrzdia rast. Avšak druhou stranou mince je dlhová kríza v Eurozóne a pokrivkávajúci ekonomický rast. Podniky a domácnosti spotrebujú pri vyššej úrokovej sadzbe menej, nakoľko sa stanú pre nich peniaze „nedostupnejšie“. Budú sporiť, čo pre ekonomiku nie je potešujúce, najmä nie v čase krízy.

Podľa informácií zeit.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať