Inovácie v EÚ? Každý je na tom inak

Začiatkom tohto roku boli v Bruseli zverejnené výsledky inovačného prieskumu, ktorý monitoroval schopnosť krajín EÚ zrealizovať inovačné procesy. Inovačnú tabuľku prezentovali Antonio Tajani, podpredseda zodpovedný za priemyselnú politiku a komisár EÚ pre výskum, Maire Geoghegan-Quinn.

Vyhodnotenie: Stredomorské krajiny skončili pod priemerom EÚ. Cyprus je jedinou krajinou na juhu, ktorá sa nachádza naďalej  pod priemerom spoločenstva, ale objavila aj v skupine štátov vedľa vedúcich krajín.Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Grécko a Malta sa ocitli v skupine „umiernených inovátorov“.

Za nimi nasledujú krajiny východnej a strednej Európy: Maďarsko, Poľsko, Slovensko, Rumunsko, Litva, Lotyšsko a Bulharsko.V celkovej stupnici jednotlivých krajín bol Cyprus na 12. mieste, iba pár bodov za priemerom EÚ. Ďalším prekvapením bolo Portugalsko na 15.mieste, za ním nasledovali Taliansko, Španielsko, Grécko a Malta. Štúdia Európskej komisie znovu upozorňuje na nutnosť stredomorských krajín, s výnimkou Cyprusu, dohnať susedov v procesoch inovácií.

Podľa informácii www.ansamed.biz

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať