Úroková sadzba zostáva nezmenená, euro prudko padá

Dá sa povedať, že na včerajší vývoj menového páru USD/EUR mala vplyv len jediná udalosť. A to oznámenie Európskej centrálnej banky (ECB) o hlavnej úrokovej sadzbe. Tá nakoniec zostáva aj naďalej na rekordne nízkej úrovni 1 %. To však nebolo vôbec žiadnym prekvapením, každý to očakával  a samotné ponechanie úrokovej sadzby na nezmenenej úrovni by žiadny výrazný vplyv na kurz eura nemalo.

To však už nemožno povedať o vyjadrení šéfa Európskej centrálnej banky Jeana-Clauda Tricheta, ktorý síce povedal, že ak vezmeme do úvahy všetky nové informácie a analýzy, ktoré sú k dispozícii od posledného zasadnutia dňa 13. januára 2011, je aj naďalej vidieť dôkazy o krátkodobom tlaku na rast celkovej inflácie, tá však je spôsobená predovšetkým rastom cien energií a komodít.

Ako však dodal, menová analýza naznačuje, že inflačné tlaky v strednodobom až dlhodobom horizonte by mali zostať dodržané a cieľ udržať infláciu blízko 2 % sa tak v strednodobom horizonte naplní. To naznačuje, že úrokové sadzby sa v najbližšej dobre meniť neplánujú. Euro tak počas štvrtku oslabilo oproti doláru o 1,3 percenta až na úroveň 1,3626 USD/EUR. Referenčnú sadzbu stanovila Európska centrálna banka na úrovni 1,3745 dolárov.

Európska centrálna banka vidí pri pohľade do budúcna pozitíva, z ktorých môže Eurozóna ťažiť. Tými sú predovšetkým pokračujúce oživenie svetovej ekonomiky, ako aj pomerne vysoká úroveň podnikateľskej dôvery v eurozóne a domáci dopyt ktorý môže stále viac prispievať k rastu. V hodnotení Rady guvernérov sa však hovorí, že stále existujú riziká mierneho spomalenia hospodárskeho rastu a treba tak byť pri hodnotení do budúcnosti opatrný.

Martin Kiaba

martin.kiaba@investicne.sk

© Investičné Noviny

xtb