Euro po silnom raste opäť kleslo

Silné údaje z USA o zamestnanosti a obavy z vývoja v Írsku v piatok zastavili predchádzajúcu rally eura. Napokon jednotná európska mena výrazne klesla až na 1,4044 dolárov. Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčnú sadzbu na 1,4084 (vo štvrtok 1,4244) dolárov. Cena zlata vzrástla medzitým na novú historickú úroveň 1397,45 USD za uncu.

V USA rástol v októbri počet zamestnaných viac ako dvakrát. Splnili sa tak očakávania. Okrem toho boli straty pracovných miest v predchádzajúcich mesiacoch výrazne nižšie ako boli vopred oznámené.

Strata pracovných miest bola revidovaná z pôvodných 95 000 na 41 000 pracovných miest. Naopak, v Európe sa objavili obavy o drsné írske úporné opatrenia, ktoré opäť zdvihli rizikovú prémiu na štátne dlhopisy ohrozených štátov ako je napríklad Írsko a Grécko.

Experti sú však v ďalšom vývoji eura “rozdelení” . Dáta ukazujú, že sa americká ekonomika uberá správnym smerom. Avšak v  Eurozóne sú naďalej problémy.

Najmä uvoľnená menová politika americkej centrálnej banky počas nasledujúcich mesiacov by mohla mať za následok oslabenie dolára.

Naproti tomu sa ostatní pozorovatelia domnievajú, že nedôjde k výraznému poklesu eura. Pred „flirtovaním“ s myšlienkou na koniec uvoľnenej menovej politiky v USA, totiž bude treba celú radu silných ekonomických dát.

Spracované podľa finanztreff.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať