29. október – Čo priniesla makroekonómia?

Dnešný deň (29. Október) priniesol okrem zverejnenia mieri nezamestnanosti v Eurozóne za mesiac september aj tzv. „ Preliminary GDP“ v Spojených štátoch, čiže predbežný odhad hrubého domáceho produktu v USA.

Spomenutá miera nezamestnanosti dosiahla za september hodnotu 10,10 %. Aktuálna zverejnená hodnota tak potvrdila očakávania, aj keď ide oproti mesiacu o nárast. Pri pohľade na Nemecko, kde miera nezamestnanosti klesá, vzniká otázka, kde sa výsledná hodnota nezamestnanosti zhoršuje.

Dnešné makro dáta priniesli aj predbežný odhad vývoja HDP v USA za obdobie 3. kvartál. Na medziročnej báze sa tak predpokladá jeho 2% – ný nárast. Aj keď zverejnená hodnota takmer potvrdila očakávania, s výraznou spokojnosťou  sa počítať nedá. Domáci produkt rástol totiž začiatkom roka až úrovňou 3,7 %. Aktuálny medziročný nárast HDP v 3. Kvartáli tak naznačuje spomalenie ekonomiky.

Z pohľadu USA dnes makroekonomický kalendár priniesol aj jeden z regionálnych indikátorov, tzv. Chicago Purchasing Managers Index. Jeho dnešná hodnota bola na úrovni 60,6 b. čím predbehla očakávania  58,1. Index zahŕňa sledovanie jednotlivých faktorov ako je stav nových objednávok, zamestnanosti, produkcie či platených cien.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať