Budú meny nútené prestať „skákať“?

Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk členských krajín zoskupenia G7 (Japonsko, Kanada, USA, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko) sa na neformálnom stretnutí vo Washingtone zhodli na odsúhlasení tzv. referenčných bodov k menovej politike.

„Na stretnutí sme stanovili spoločné body referencie“, povedal po tlačovej konferencii vo Washingtone prezident nemeckej Bundesbank, Axel Weber. Ďalej uviedol, že sa potvrdili spoločné záujmy na vytvorení odolného medzinárodného finančného systému a pripomienka, že výmenné kurzy majú odrážať aktuálny stav ekonomiky.

Krajiny uviedli, že je potrebné zabrániť nadmernému kolísaniu menových kurzov, pretože neprimerané výkyvy a chaotický vývoj kurzov vplýva negatívne na hospodársky rast a finančnú stabilitu. Zúčastnení z krajín G7 sa dohodli, že chcú zabezpečiť ďalšie sledovanie  vývoja  menových kurzov a popritom adekvátne spolupracovať.

V menovej oblasti tak chýria správy o návrhoch reforiem Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré majú priniesť pravidlá pre intervencie v menovej politike. Práve tie dovoľujú podhodnocovanie svojich mien  a dotovanie exportu.

Informoval o tom portál finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre