Stal som sa milionárom v 40-ke a verte, za peniaze si môžete kúpiť šťastie

Ľudia, ktorí hovoria, že za „peniaze si šťastie nekúpite“, sa mýlia. Je to možné, len sa na to treba pozrieť z iného uhla pohľadu.

Pred pár týždňami sa stalo v práci čosi, čo ma podráždilo. Jeden z mojich kolegov, volajme ho John, mal zlý deň. Musel sa vysporiadať s niekým o niekoľko pozícií nad sebou, s niekým, kto bol známy pre svoju komplikovanosť. Keď mu John zavolal, aby sa ho niečo spýtal, tento „pán Komplikovaný“ mu okamžite zavesil.

Moja prvá myšlienka bola. Tak toto nie, to čo je za prácu? Odchádzam.

Nechcem pracovať s náladovými ľuďmi ako je pán Komplikovaný. John je šikovný, tvrdo pracuje a je sympatický. Nikto si nezaslúži také neúctivé zaobchádzanie. Ale hlavne som bol nahnevaný, že niekto tak dobrý ako John musí čeliť takémuto správaniu.

Rozhodol som sa opustiť svoju prácu. No naozaj úžasné na tom je, že mám finančnú rezervu,, aby som tak urobil. Mám 1.000.000 dolárov úspor. Náklady mojej rodiny sú asi 40 000 dolárov ročne, takže mám dosť peňazí na to, aby sme si už len pokojne nažívali.

Teraz som v práci. No preto, že som sa tak rozhodol, nie preto, že musím. A to je sila!

Ako sa stať milionárom v štyridsiatke?

Na konci roku 2014, deň pred mojimi 41. narodeninami, moje investičné portfólio prvý raz dosiahlo hranicu 1 000 000 dolárov. Spomínam si, ako by to bolo včera. Trhy mali dobrý deň.  Keď som si pozrel svoj osobný kapitálový účet, zistil som, že som sa stal členom “the Double Comma Club”. Inak povedané, stal som sa milionárom. 

Bolo to ohromné. Keď som končil školu, jediné, čo som mal, bol dlh 60-tisíc. A o 15 rokov neskôr som finančne nezávislý. Práca už bola dobrovoľná.

Peniaze zmenia váš život. K lepšiemu

Niektorí vravia, že peniaze neriešia vaše problémy. Alebo, že z nich aj tak nebudete mať radosť, keď ich máte veľa. Ja hovorím opak. Bohatstvo je oslobudzujúce a nádherné.

Šťastnejší rodinný život

Po večeri sa s rodinou radi prechádzame. Diskutujeme o tom, čo sa udialo počas dňa. Niekedy chodíme hodiny. Stáva sa, že často počujeme krik z otvorených okien. Takmer vždy je to to isté. Manželka a muž po sebe kričia, pretože peniaze sú minuté a šeky nie sú poplatené.

Samozrejme, aj my s manželkou sa občas pohádame, ako všetky zdravé páry, ale naše nezhody nikdy nie sú o peniazoch. Nemusíme sa báť, že nemáme z čoho zaplatiť dom, alebo že nebudeme mať budúci týždeň na jedlo.

Peniaze z vás robia lepšieho človeka

Ľudia sú hlboko vnútri naprogramovaní tak, že chcú to, čo mať nemôžu. Reklamy nám nútia to, čo “potrebujeme” , a tak chceme kupovať, kupovať a kupovať. A trošku to zabolí, keď nemáme peniaze na tieto veci. Keď som bol mladý a hlúpy, chcel som všeličo. Športové auto bolo na vrchole zoznamu. Červené, samozrejme. Teraz, keď môžem mať aj to auto, alebo čokoľvek iné, je túžba vlastniť tieto veci preč.

Peniaze vám dajú voľnosť

Väčšina z nás trávi 40 hodín týždenne robením toho, čo niekto chce, aby sme robili. Nazývame to naša práca. Niektorí majú to šťastie, že majú zmysluplnú prácu, ktorú milujú. Ak ste jedným z nich, uvedomte si, aký mate neuveriteľný dar a buďte za to vďačný.

Ja neviem ako bude vyzerať môj deň, keď budem mať 50 alebo dokonca 45 rokov. Ale vzhľadom na to, že nemusím pracovať pre niekoho iného, bude môj život vyzerať tak, ako ja chcem. Sú tu nejaké malé podnikateľské ciele či cestovateľské sny. Naša budúcnosť je otvorená kniha a to je presne to, čo sa mi páči.

Milionári nemusia vyzerať tak ako si ich predstavujete

Nie nebývam v luxusnej vile a jazdím na staršom aute, kosím si svoj trávnik a dokonca si sám vymieňam olej. Nie som lekár či právnik. Som len softvérový vývojár vyštudovaný na priemernej štátnej univerzite. Náhodou som nasporil a svoj príjem som namiesto nakupovania zbytočností investoval.

Peniaze môžu kúpiť šťastie

Nie, nejde o kupovanie rýchlych áut. Takéto šťastie je naozaj iba chvíľkové a potom chceme iba viac. Peniaze treba použiť ako nástroj k naplneniu našich vášni. Pomôžu nám dosahovať naše sny. Peniaze ťa oslobodia, a to, milí priatelia, je pocit na nezaplatenie.

Napísal “Mr. 1500” z 1500days.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre