Ako 16-ročný čistil v Goldman Sachs topánky. Neskôr tejto banke šéfoval

Sidney Weinberg (vanityfair.com)

Na Wall Street môžeme nájsť viacero impozantných príbehov, kedy sa úplne z obyčajných ľudí stanú finanční giganti, ktorí určujú smerovanie celého finančného systému.

Jedným z nich je aj Sidney Weinberg. Veď kto by to bol povedal, že mladík z chudobnej rodiny poľského obchodníka s alkoholom raz bude pánom Wall Street.

Weinberg to veru nemal ustlané na ružiach. Mladík, ktorý pochádzal z 11 detí, školu opustil už ako 15-ročný s ranami od noža, ktoré mu uštedrili tínedžerské zápasy v rodnom Brooklyne.

Dokonca už ako 10-ročný pracoval na viacerých miestach, roznášal noviny, olupoval ustrice či doručoval klobúky.

Na Wall Street prišiel keď mu bolo 16, najskôr robil vrátnika u malého obchodníka s cennými papiermi za 3 doláre/týždenne. Týmto maličkým obchodníkom bola dnes známa veľkobanka Goldman Sachs. V tom čase k jeho práci patrilo čistenie klobúkov či utieranie blata z obuvi.

Cestu nahor mu otvoril až Paul Sachs, vnuk zakladateľa banky, ktorý si Weinberga obľúbil. Sachs ho presunul na lepšie miesto, podateľne a aby zlepšil jeho krasopis, poslal ho na kurz na Browne’s Business College v Brooklyne. Sidney sa nového miesta v podateľni okamžite chytil a hneď ju reorganizoval.

Sidney Weinberg (Everett Collection/Newscom)

V roku 1925 Goldman Sachs kúpila Weinbergovi miesto na prestížnej burze NYSE a o dva roky neskôr sa z neho stal partner. V tom čase pomohol banke spustiť viaceré investičné trusty, vrátane Goldman Sachs Trading Corp.

Od roku 1930 až do svojej smrti v roku 1969 patril k hlavným partnerom banky.

Weinberg bol ústrednou postavou aj pri prvotnej verejnej ponuke akcií (IPO) automobilky Ford. Keď sa spoločnosť Ford rozhodla ísť na burzu, rodina Fordovcov si vybrala práve Weinberga z Goldman Sachs, aby ich reprezentoval. Veď on bol prezývaný „pán Wall Street“ a zohral kľúčovú úlohu pri preorientovaní Goldman Sachs na investičného dravca.

Weinberg nemal nikdy formálne vzdelanie. Nemal titul MBA, dokonca nemal ani strednú školu. Napriek tomu bol odhodlaným a ambicióznym úradníkom podateľne, ktorý chcel dosiahnuť veľké veci. A to sa mu podarilo.

Weinberg zomrel 23. júla 1969 vo veku 77 rokov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre